Népszerű chanbara karakterek II.: Crimson Bat

Sziasztok!

Íme tehát a következő cikkünk a vak kardforgatónőről.

A Crimson Bat egy négy filmből álló sorozat, ami címét magáról a főszereplő karakterről kapta. A vak kardforgatónő történetét a Shōchiku stúdió vitte vászonra 1969-ben, akik megirigyelték a Daiei stúdió méltán népszerű Zatōichi szériáját, és mintegy arra válaszként megalkották saját hősüket.

Image

A két karakter egymásoz igencsak hasonló, kezdve rögtön a nevükkel: az Ichiből egyszerűen Oichi lett. A gyerekkoruk sem különbözik túl sokban egymástól, csak itt Oichit az anyja hagyta magára, és hétévesen vakult meg egy villámlás következtében. Miután a védelmezőjét meggyilkolják, egy idegen, vándorló ronintól kitanulja a kardforgatás művészetét, majd anyja keresésére indul, valamint bosszút állni. Az életútja is ugyanaz; egy vak harcos, aki az országot járva, pénz fejében munkát vállal. Persze azért van különbség is: Oichi gyengesége a női lobbanékonyság.

Image

Bár annak mintájára készült, a Crimson Bat nem annyira jó, mint a Zatōichi. A látványos harcjelenetek, a nyomokban felbukkanó erotika és Oichi szépségének ellenére a sorozat egyszerű bosszúfilm-jellegű, a már megszokott klisékkel.

Image

Egy magyar plakát a filmről 🙂

A sors iróniája pedig, hogy néhány évtizeddel később megjelent a Zatōichi hivatalos női karakteres változata, a 2008-as Ichi.

Image

 

Végezetül pedig egy újabb rövid videó a filmről, angol szinkronnal: https://www.youtube.com/watch?v=G6NYA1Nvkhw

Kecskés Boglárka, Erdős Ágnes és Simon Márton

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s