Népszerű chanbara karakterek I.: Zatōichi

Sziasztok!

Következő két cikkünkben szeretnénk szót ejteni két chanbara karakterről, az első Zatōichi, a második pedig az ő mintájára megjelent Crimson Bat.


Zatōichi

Image

Zatōichi (座頭市) Shimozawa Kan regényíró kitalált karaktere. Ő eredetileg egy kisebb jelentőségű karakternek szánta, a Daiei stúdió volt, aki felkarolta, a vak masszőr és kardforgató története így vált Japán leghosszabb ideig futó, az Edo-korszakban játszódó film- és televíziós sorozat szériájává.

Image

Az 1962-es, első Zatōichi film plakátja

Zatōichi (eredeti nevén Ichi) első látásra egy ártalmatlan masszőr és szerencsejátékos, aki az országot járva, amellett, hogy chō-hanozásból (egyfajta kockajáték) él, különböző munkákat is vállal: masszázst, esetenként akupunktúrát végez, énekel és zenél. Emellett azonban titokban magasan képzett a kardforgatás művészetéből – főleg a Muraku iskola kenjutsujából és iaidōból. Ezenkívül ért még a sumōhoz és a kyūjutsuhoz is.

Múltjáról nem tudunk sokat, a közölt információk alapján viszont megállapíthatjuk, hogy története nem kezdődött egyszerűen: apja ötéves korában eltűnt, majd körülbelül nyolcéves korában, nem tisztázott okok miatt megvakult. Kendo oktatója szorgalmas tanítványaként írta le, aki folyamatosan és nagy odaadással gyakorolt, amivel kidolgozta hihetetlen kardforgató képességét.

Image

Zatōichi harc közben

Zatōichi saját magáról azt állítja, hogy abban a hároméves időszakban, amit edzéssel töltött, csatlakozott a yakuzához, de miután rájött, mennyi ártatlan embert sebesített vagy ölt meg, és ezáltal megváltozott, tudta, itt az ideje annak, hogy mély megbánást tanúsítson, ez pedig egy erkölcsi újraértékelődést, új perspektívákat és nagy lelkiismeret-furdalást hozott a számára. Ezután az ártatlanoknak, és azoknak a védelmezőjévé vált, akiket a yakuza elnyomott vagy épp fenyegetett, kiállt az igazságtalanság ellen, valamint segített a bajbajutottakon, de gyakran futott bele banditákba is, ami szintén esélyt adott némi dráma kibontakozásának.

A Zatōichi széria lényege tehát egy alapvetően jó és bölcs ember története, aki szinte mindig alázatosan próbál helyesen cselekedni annak fejében, hogy valahogy megváltsa önmagát, és ezzel talán engesztelést nyerhet a múltban elkövetett hibáiért. Magát eközben mégis gonosznak és rossznak hiszi, aki méltatlan arra a szeretetre és tiszteletre, amit néha mutatnak az irányába, bűneit pedig jóvátehetetlennek tartja, ez a felfogása pedig szinte mágnesként vonza felé a bajt. Mivel tudja, és bölcsen vagy épp ösztönösen elfogadja azt is, hogy végül úgyis tragédiába torkollna, senkit nem enged közel magához, így egyetlen állandó társa a halál, ami árnyékként követi őt, bárhová is megy. Ezáltal pedig, valamint többnyire könyörületes természete ellenére, nem esik nehezére a gyilkolás.

Magában a harcban hihetetlenül gyors, a kardot fordítva tartja, mindez pedig kombinálva higgadtságával, kifinomult hallásával és szaglásával félelmetes ellenféllé teszi, könnyedén harcol egyszerre több emberrel is. Ezenkívül, hasonlóan Miyamoto Musashi Nitō Ichi stílusához, képes egyszerre két kardot is használni.

Image

A küzdelmek mellett számos más jelenet is folyamatosan ismétlődik a szériában; népszerű például, hogy Zatōichi rengeteget nyer a chō-han kockajátékban azáltal, hogy hallja, hogy a ledobott kocka épp páros vagy páratlan számra esett.

Zatōichi történetéből 1962 és 1989 között 26 film készült el, az 1972 és 1974 között futó sorozat pedig elérte a 100 részt, mielőtt törlésre került volna.

Az eredeti széria 17. filmjét 1989-ben az amerikaiak újrakészítették Vak végzet címmel, 2003-ban pedig Kitano Takeshi is elkészítette saját Zatōichi filmjét, amiben a főszerepet is ő kapta. Mindemellett színpadi változat is készült Miike Takashi rendezésével.

Image

Kitano Takeshi Zatōichijének plakátja

A cikk végére pedig egy rövid jelenet, szintén Kitano Takeshi filmjéből: https://www.youtube.com/watch?v=T0xgv8mwgwo

Következő cikkünkben Crimson Batről, a vak kardforgatónőről fogunk néhány szót ejteni.

Kecskés Boglárka, Erdős Ágnes és Simon Márton

Advertisements

5 thoughts on “Népszerű chanbara karakterek I.: Zatōichi

  1. Én régebben láttam Kitano Takeshi Zatoichijét. Jól emlékszem, hogy a film végére kiderül, hogy mégsem vak? És miután nyitott szemmel legyőzte a főgonoszt, megbotlik egy kőben, ez a zárójelenet.

    • Pontosan 🙂 Bírtam azt a filmet, de Kitano amúgy is nagy mester. Egy Miike féle színházi rendezést megnéznék szívesen, tuti brutál 😀

    • Na igen, ez egy hiányosságom, nem láttam még a filmet. 😀 De, ahogy látom, más már igen, úgyhogy innen is köszi a kisegítést! 😀

  2. Sziasztok! Ez ugyan nem feltétlen a cikkhez kapcsolódik, de az elrendezés szerintem kicsit esztétikusabb lenne, ha az egészet középre helyeznétek! (főleg a képek miatt gondolom)

    Azonkívül pedig örülök a Miyamotos utalásnak, őt már elég jól ismerem! 😀

    • Szia! Köszi a visszajelzést, ha esetleg adódik még ilyen cikkírós alkalom, megfogadom a tanácsot. 😀 Amúgy igen, pont ezért választottam ezt a két karaktert, és nem Musashit, mert ő már úgyis eléggé ismert, gondoltam, bepróbálok valaki mást inkább. 😀 Örülök, hogy tetszett. ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s