Kurosawa Akira élete

Image

Kurosawa Akira, 1910. március 22-én született Tokióban. Apja szamuráj osztályból származott, hivatásos katonatiszt volt, spártai nevelési elveknek megfelelően nevelte gyermekeit.  Anyjához jobban ragaszkodott, hiszen ő kedves és megértő volt. Nem szerette a katonai nevelést, amihez az is hozzájárult, hogy fizikailag is elég gyenge volt.

Nagy hatással volt rendezők több generációjára, világszerte. Legelső filmjét 1941-ben készítette, legutolsó műve halála után, 1999-ben jelent meg. Kevés olyan filmkészítőt ismerünk, akinek pályafutása ilyen hosszú és munkássága ilyen közkedvelt lett volna.

Image

Kurosawa filmeiben található meg a legtöbb nyugati vonás, főképp az individualizmusában jelenik meg. Filmeiben kiindulópont valamilyen eszme, mint a jó és rossz harca. Ő a legnyugatibb japán filmrendező. Egyszer ő maga azt nyilatkozta: “Mindig azt mondják milyen könnyen érthető a külföldiek számára, de én soha nem gondolt rájuk, mikor azokat készítettem. Talán azért tartom a legalkalmasbbnak a nyugati külsőt, mert a mai japán fiataloknak készítek filmeket. Szinte fordítanom kell nekik, hogy értsék… hiszen valójában semmit sem tudnak Japánról vagy a Japánságról… Ó, nagyon is japán vagyok én, igazi japán!”
Az amerikai film legerősebb oldala az akció, az európainak a jellemábrázolás, az egyén központúsága, a japánnk pedig a hangulata, a szereplők bizonyos helyzetekben mutatják be. Gyakori gond nekünk, nyugatiaknak Kurosawa filmeknél, hogy nagyon terjedelmes, hosszadalmas az. A lényegét megértjük, de a rendező célja az hogy fel fogjuk az adott helyzett súlyosságát, átéljük azt, nem a lényeg ha nem az igazi megértést szeretnék nyújtani.

 Image

1943 és 1991 között közel 30 filmet készített. Több díjra is jelölték, 1989-ben Oscr-díjat is kapott életművéért. Élete azonban nem volt ilyen felhőtlen, 1972-ben öngyilkosságot kísérelt meg, aminek oka mai napig nem tisztázódott. Az eset előtt és után is évekig nem lehetett hallani róla. Ez mutatja, hogy a díjak, az elismerés nem old fel mindenfajta konfliktust, illetve nem ez a feltétlen boldogság kulcsa.

Image

1998-ban halt meg agyvérzés miatt Tokióban.

Szakirodalom:

Berkes, Ildikó: Kurosawa Akira. Bp.: Magyar Filmintézet, 1991

Internetes forrás:

http://factsanddetails.com/japan/cat20/sub132/item722.html (2014. május 5.)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kuroszava_Akira (2014. május 7.)

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%92%E6%BE%A4%E6%98%8E (2014. május 5.)

Advertisements

One thought on “Kurosawa Akira élete

  1. sziasztok! nagyon tetszett ez a cikk is, két kis hibára hívnám fel a figyelmeteket, az egyik
    ‘filmjeiben’ szóból kimaradt a ‘j’; a másik az Oscar-díj, abból az ‘a’ betű 🙂
    De mint mondtam a cikk tetszik ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s