Bevezetés a szamurájfilmek világába, tematikával fűszerezve

Sziasztok!

Első cikkünkben szeretnénk nagy vonalakban meghatározni, miről is szeretnénk írni ebben a félévben. Témánk a klasszikus japán szamuráj filmek lesznek, amelyben talán már sokak által ismert filmeket, illetve rendezőket szeretnénk bemutatni nektek.

Kezdésképpen első cikkünk arról fog szólni, hogy hogyan is alakult ki a szamuráj film, mint műfaj. Általános áttekintést szeretnénk nyújtani a japán filmek világáról, a szamurájokkal a középpontban. A címben megjelöltチャンバラ kifejezésre is ki fogunk térni, annak kialakulására és fejlődésére. 

Pár szót ejtenénk híres rendezőkről, akik nevüket adták ezekhez a művekhez. Az általuk történő műfaj átalakulásáról, és ennek az egyedi témának megjelenítési formáiról, módjairól fogunk írni. Az elején kezdve  黒澤明(Kurosawa Akira) munkásságától  ビートたけし(北野武) (Bi-to Takeshi (Kitano Takeshi))-ig bezárólag.

Image            Image

Kiemelnénk pár híres vagy érdekes feldolgozást, amelyek ebben a témában érdekesek lehetnek. Természetesen nem tudunk minden mozzanatra kitérni, de egy fejlődési ívet szeretnénk felmutatni, ami az első filmektől ( pl. 七人の侍) mindmáig tart a japán, illetve világszerte virágzó szamurájokat megjelenítő filmművészetben.

Image

Ha jut még rá idő, a történeti háttérről, az egyéni szamuráj gondolkodásmódnak a filozófiájáról, belső értékrendszeréről is szeretnénk szólni. Illetve, hogy ezek filmvásznon történő átadásáért milyen módszereket alkalmaztak.

A héten érkezik első cikkünk, jó olvasgatást kívánunk hozzá!
Erdős Ágnes, Kecskés Boglárka és Simon Márton

Advertisements

2 thoughts on “Bevezetés a szamurájfilmek világába, tematikával fűszerezve

  1. Nagyon tetszik a témátok és különösen örülök, hogy kizárólag japán eredetű szamuráj filmekkel fogtok foglalkozni, és pl. kihagyjátok a más nemzetek által készitett ‘japán szamuráj filmeket’, ahogy mondtátok nekem.
    Kiváncsian várom a cikkeket!:)
    Azt mindenképpen javaslom, hogy ha filmekről beszéltek részletesen, akkor esetleg belerakhattok a cikkbe 1-1 videó részletet youtuberól vagy ilyesmi 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s